MerensForum.nl

Het forum voor Merensliefhebbers! Onderdeel van het Merens Stamboek Nederland
Het is nu do maart 28, 2024 11:23 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 10 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Alarm in de darm
BerichtGeplaatst: wo nov 10, 2010 9:03 pm 
Offline
**
**
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do jan 12, 2006 10:12 pm
Berichten: 732
Woonplaats: haute Vienne Frankrijk
Hier een waarschuwing voor de rode bloed wormpjes die erg schadelijk kunnen zijn voor paarden en die nu behandeld moeten worden met Equest zo heb ik begrepen van de dierenarts.
Een paar weken geleden was Polie niet lekker. Het was niet dramatisch maar de ene dag was ze wat ziek en de andere dag viel het wel weer mee. De paarden waren allemaal ontwormd op stal, dus dat was, zo dacht ik onterecht geen aandachtspunt. Gelukkig heb ik mijn gevoel gevolgd en de dierenarts bloed laten prikken en haar natuurkundig door laten meten. Beiden uitslagen pastten goed naast elkaar en vertelden het zelfde. De dierenarts belde dat ze kak van Polie wilde want de bloeduitslagen zouden kunnen passen bij een wormenbesmetting of een reactie kunnen zijn op het ontwormingsmiddel. Kak van Polie (en dus ook Hercule) laten onderzoeken. Hercule was schoon. Polie had geen wormen maar er waren wel enkele larfjes van de rode bloedworm gevonden. Dus gelijk groot alarm op stal geslagen want er bleek wel ontwormd te zijn maar niet met Equest. In het voorjaar komen de ingekapselde larven begraven in de darmwand vrij en kunnen zeer grote schade aanrichten bij de paarden. Alle paarden (inclusief Hercule) toch weer ontwormd maar nu met equest. Vervolgens natuurkundig de lever, darmen en lymfstelsel laten reinigen met medicatie.
Gisteren kak onderzoek laten doen en gelukkig er is niets gevonden. Ook is Polie al een stuk opgeknapt ook al oogt ze nog niet echt als een gelukkig jong paardje. Dat heeft nog iets meer tijd nodig. Het blijkt vaker voor te komen, zo vertelde de dierenarts, dat met name paardjes die laag in de rangorde staan gevoeliger zijn voor wormen omdat zij altijd op de slechtste plaatsen moeten eten.
Mijn paardjes hebben nog nooit wormen gehad en jullie snappen dat ik erg uit mijn huisje was hiervan. Ik heb mijn lesje geleerd, voortaan gaat Polie haar kak twee keer per jaar voor onderzoek naar de dierenarts. Beter voorkomen dan genezen. Het kost nog geen € 17,50 per keer dus dat onderzoek is het dik en dwars waard. Ook zal ik het ontwormen nooit meer uit handen geven en zal ik zelf zoals ik vroeger altijd heb gedaan zelf de kuur geven.

_________________
polie en hercule ----> in Frankrijk


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Alarm in de darm
BerichtGeplaatst: do nov 11, 2010 1:15 pm 
Offline
**
**
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo dec 17, 2003 2:55 pm
Berichten: 564
Woonplaats: Zoetermeer
Fleur heeft ook al 2 keer een bloedworminfectie gehad, ondanks het stipt ontwormen. Je moet er inderdaad op tijd bij zijn, Equest wordt hier ook altijd goed gebruikt!


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Alarm in de darm
BerichtGeplaatst: do nov 11, 2010 9:54 pm 
Offline
Voorzitter Stamboek
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma sep 20, 2004 11:50 am
Berichten: 399
Woonplaats: Harskamp
Ik heb ook een paar paarden met wormen gehad.

Eentje - een veulen van 2 jaar geleden - kreeg ik in het begin niet in handen en heb toen wat wormenkuur door het voer gedaan.
En dat heeft niet goed uitgepakt.
Ik heb zeke 5 of 6 maanden last van wormen bij haar gehad. Spoelwormen wel te verstaan. Zij heeft eerst Eqvalan gehad, na 3 weken nog een keer.
En toen ze oud genoeg was het sterkere spul - equest en equest pramox - omdat de wormen bleven komen. Op een bepaald moment telde ik in 1 hoop mest 23 spoelwormen en toen wist ik het niet meer. Mijn dierenarts wist het ook niet meer en heeft her den der geinformeerd. Het advies was toen om 5 dagen achter elkaar elke dag een goedkope wormenkuur te geven. Toen na een maand mestonderzoek en toen was het goed.

Wat mij opviel, is dat 3 weken na het ontwormen er nog steeds wormen eruit kwamen. Dus een dag of 2 dagen op stal zetten of niet in de paddock heeft geen zin, als ze wormen hebben. Wel komen de wormen door het ontwormen er dood uit, dus kan het geen kwaad voor de andere paarden. Het verhaal van besmetting door de wormeneitjes daarvoor natuurlijk wel.

Dit veulen heeft een tijdje met een andere merrie en veulen gelopen. Dat veulen had niks, maar beide merries hadden vlak na de ontworming een paar wormen en daarna niet meer.
Wel allebei de merries ook na 3 weken extra ontwormd.
Bij deze merries (in het najaar toen) zag ik ook een rode cocon. Van ongeveer een cm bij een halve cm. Hiervan gaat je dierenarts van op tilt. Want dit zijn de larven van de paardenhorzel, die van het diertje die de gele eitjes op de vacht van je paard plakt. Deze coconnen zitten niet in de darmen maar in de maag en zelfs met het ontwormen kan het heel slecht zijn voor je paard. Weet het niet precies, maar misschien dat Marjolein kan vertellen wat de gevolgen zijn.

Nu heb ik weer een merrie (een volwassen) waarbij ik weer het spoelworm probleem had.
Ook deze heeft na het normaal ontwormen net een kuur met 5 dagen panacur pasta gehad. En prompt na 2 dagen wormenkuur geven zaten in alle mesthopen spoelwormen. Geen grote gelukkig. De dagen erna niet meer. Over 3 weken gaan we bij haar mestonderzoek laten doen en hopelijk kan ze daarna weer met de normale gang van ontwormen mee.

In het voorjaar heb ik voor het eerst een keer rode bloedwormpjes gezien. Dit was bij een anderhalf jarige ruintje die net een maand daarvoor gecastreerd was en een maand in zijn box moest blijven staan. Hij was geopereerd omdat hij een klophengst was. Ik denk dat dit zijn weerstand naar beneden had gehaald en dat daardoor de bloedwormpjes kans hebben gehad.
Ik sta altijd als een achterlijke de mesthopen na te kijken na het ontwormen. En geloof me die wormen zie je zo. Ook die rode bloedwormpjes - zijn hele kleine dunnen rode sliertjes zie je vanaf afstand zitten. Net als overigens de witte spoelworm.
Blijf het vreemd vinden dat de wormen die duidelijke kleuren hebben, terwijl de mest bruin/zwart etc. is.

Sinds ik die wormenellende heb gehad, ontworm ik minstens 2 keer per jaar met Equest Pramox. En tussendoor met Eqvalan of met Equimax.
Vooral de equest pramox schijnt goed tegen de coconnen van de horzel te werken.
Dit moet je in het voor en najaar geven.

Ik laat normaal geen mestonderzoek doen, omdat normaal mijn weilanden het hele jaar door begraast worden. Dan is de kans groot op wormbesmetting. En zul je dus regelmatig moeten ontwormen.
Ik hou altijd wel de paarden apart als ze wormen in de mest hebben. Dan mogen ze niet van dat landje of paddock af. Totdat ik weet dat ze "schoon" zijn.

Van een andere dierenarts de tip gehad om af en toe ook zelf een wormenkuur te nemen. Gewoon te koop bij de drogist. Nu komen wormen bij volwassen mensen niet veel voor omdat we alle dieren ontwormen. Maar zeker als je veel met dieren omgaat, is het niet onverstandig om het een keer te doen.

Even een heel onsmakelijk verhaal: laatst op discovery chaneel of national geographic een documentaire gezien over monsters in je lichaam. Toen had een man een wormpje in zijn oog zitten. Hij is blind geworden. Maar die worm zag je bewegen. Hij kwam veel in het bos en het bleek een spoelworm van een wasbeer te zijn. In Amerika dan wel. En een meisje met een worm in de hersenen. Zij had uitvalverschijnselen. Ze was geadopteerd uit India en bleek daar als klein kind dat al opgelopen te hebben.
Erg onsmakelijk allemaal, maar ik besefte weer eens goed wat die beesten veroorzaken. En ze lieten die wormen ook vergroot zien. Dat beeld vergeet ik nooit meer.

Succes met het ontwormen allemaal.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Alarm in de darm
BerichtGeplaatst: do nov 11, 2010 10:44 pm 
Offline
**
**
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di apr 26, 2005 8:15 pm
Berichten: 704
pfoe christel, lekker verhaal van die wormen bij mensen.......
Nu weer terug naar wormen bij paarden....
Helaas blijkt in de praktijk nogal eens dat een mestonderzoek niet altijd een goed beeld geeft. Dit heeft te maken met de cyclus van de worm en kan er soms voor 'zorgen' dat een paard 'schoon'' verklaard wordt maar eigenlijk toch een besmetting heeft.
Wat gewoon het beste werkt is een strak schema kwa ontwormen en heel belangrijk niet altijd het zelfde middel gebruiken, dit weer ivm met eventuele resistentie en de verschillende werkzame stoffen die de diverse merken gebruiken. Ik doel dan op de verschillen in werking van o.a ivermectine en pyrantel.
Bij de meeste dierenartsen zijn tegenwoordig ook jaarpakketten te krijgen, in deze pakketten zitten verschillende wormmiddelen die zijn afgestemt op de ontwikkeling van de verschillende wormen.

onderstaand schema vind ik persoonlijk altijd wel duidelijk, al meld dit schema niet expliciet ook de bloedworm
http://www.boerenwinkel.nl/winkelonderd ... schema.gif
(ff in link omdat het anders niet past)

_________________
een dag niet gelachen is een dag niet geleefd

always look on the bright side of life.....
quira, bayra,folie


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Alarm in de darm
BerichtGeplaatst: vr nov 12, 2010 9:30 am 
Offline
Stamboekkantoor
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do jan 15, 2004 10:50 pm
Berichten: 662
Woonplaats: Brummen
Gisteravond laat het verhaal van Christel gelezen.

Slecht geslapen!


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Alarm in de darm
BerichtGeplaatst: vr nov 12, 2010 1:30 pm 
Offline
**
**
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do jan 12, 2006 10:12 pm
Berichten: 732
Woonplaats: haute Vienne Frankrijk
Ja smerig verhaal van Christel en zeker geen avondliteratuur, maar zelf heb ik me ook afgevraagd wat dit met mensen eventueel zou kunnen doen.
Kak onderzoek zegt inderdaad niet alles, maar Polie is schoon, daar ben ik van overtuigd. Er is extra goed gezocht door de dierenarts. Tevens is het zo dat als je een wormenkuur geeft en daarnaast homeopathie dat die wormenkuur als een soort broser werkt, dus extra extra forte en het paardje wordt dan goed gereinigd. Ik weet dat voor veel mensen natuurgeneeskunde een beetje zweverig gedoe is, maar ik heb zelf als assistente jaren in een reguliere artsenpraktijk gewerkt waarbij de artsen als specialisatie antroposofie en homeopathie hadden. Dus voor ons is het raar om alleen alternatief of alleen regulier te gaan. Wij doen altijd bij mens en dier en én.
Het schema heb ik uitgeprint en ik ga dit overleggen met de dierenarts. Goed idee om voor een heel jaar kuren te bestellen, we lijsten het schema in. Succes allemaal met ontwormen.

_________________
polie en hercule ----> in Frankrijk


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Alarm in de darm
BerichtGeplaatst: ma nov 15, 2010 2:25 pm 
Offline
Voorzitter Stamboek
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma sep 20, 2004 11:50 am
Berichten: 399
Woonplaats: Harskamp
Ik wil nog even terugkomen op de documentaire over wormen - gisteravond (dus op zondagavond) weer een deel van een uitzending gezien.
Het heet iets van "Monsters in het lichaam" en is op Discovery Channel te zien - rond middernacht wordt het uitgezonden tot een uur of half een.
Lekker tijdstip - maar niet heus. Wel erg interessant en verbazend hoe het met simpele besmetting van die parasieten kan gaan.

Deze keer een man met een eencellige amoebe in zijn hersenen - deze at zijn hersenen op en hij is eraan overleden.
Een kindje door een speciale worm in het water heftig besmet was geraakt. De ouders woonde buitenaf en hadden een waterput voor douchewater etc. (dus geen drinkwater) en deze waterput had een lek en daardoor was er grondwater bijgekomen. Deze parasiet overleeft in koeien en kan ook zonder gastheer overleven.
En een derde geval was een vrouw die regelmatig in de moestuin werkte en zij kon steeds slechter zien, dacht dat het vanzelf wel overging totdat haar moeder ingreep en toen bleek zij heel veel kleine cystes in haar oog te hebben zitten. Cystes die bewogen!!!! Bleken er allemaal lintwormpjes in te zitten. Regelmatig liepen er prairiewolven in hun tuin en waarschijnlijk heeft ze een keer zonder handschoenen gewerkt en niet goed haar handen gewassen. En zo is zij besmet geraakt.
Dit is allemaal wel aan de andere kant van de oceaan, maar toch !

Ik vertel jullie dit niet omdat ik van dit soort verhalen hou - ik heb de rillingen over mijn rug lopen, zeker als ik de beelden (uitvergroot !!!) zie.
Maar ik besef dat die rotbeesten (waarom zijn ze in hemelsnaam op deze aarde?) niet alleen maar in je darmen zitten, maar in je hele lichaam kunnen komen.
Dus HANDEN WASSEN ! Ook als je dieren geaaid hebt - zeker bij mensen die hun dieren niet of niet vaak ontwormen (eitjes etc. kunnen ook in de vacht zitten).

En ik weet dat besmetting in weilanden sneller gaat als er veel en vaak jonge dieren lopen (ook meer besmettingsgevaar voor de volwassen dieren). Die jonkies zijn gevoeliger voor het krijgen van wormen en dat geldt ook voor andere ziektes (zoals rhino en droes etc.). Vandaar dat je veulens al vanaf 7 - 10 dagen na de geboorte al moet gaan ontwormen en dan iedere 3 weken totdat ze 4 of 6 maanden oud zijn. Zo niet, dan hebben deze dieren kans op een slecht begin en kunnen ze daar hun hele leven last van blijven houden.

Ik weet dat meer mensen mij hebben aangeraden bij paarden en veulens die moeilijk doen bij het ontwormen, om het dan door het voer te doen. Maar dan moeten ze het wel opeten. En ik heb 1 veulen een paar jaar geleden ook ontwormd door het spul door het voer te doen, maar deze spuugde toen heel veel weer weer uit. Dus heeft deze te weinig binnengekregen met heel veel nare consequenties (it's spaghetti time !!) wat maanden heeft geduurd.

Veel handen wassen dus of van die rubberen handschoenen aan (heb hier altijd van die dozen van 100 stuks staan - erg handig voor alles waar ik niet zo met mijn handen aan wil komen. En probeer tussendoor ook niet teveel met je handen bij je mond, neus of in je haren te komen. Onbewust gebeurt dat snel.

Succes weer.

Christel


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Alarm in de darm
BerichtGeplaatst: di nov 16, 2010 5:04 pm 
Offline
****
****
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za maart 12, 2005 10:28 am
Berichten: 2036
Woonplaats: Valthermond
Om nog even door te gaan over de besmetting van wormen bij mensen.

Het is bewezen dat sommige asthma gevallen bij kinderen veroorzaakt wordt door wormen. De wormen migreren door het lichaam en boren zo kleine gaatjes in de longen.
Nog een leuk weetje, vroeger deden ze lintwormkoppen in afslankpillen. Door zo'n pil te slikken groeide er een lintworm in je en die at (letterlijk) mee. Het afval effect was er, maarja op een alles behalve gezonde manier haha haha.

Omdat ik zelf dagelijks met dieren werk, neem ik ook wel is een ontworm tablet. Als is het maar voor het idee. Echter is het bewezen onder bloeddoneren dat 65% een besmetting heeft (gehad) van wormen. De wormen kunnen bij ons geen eindstadium bereiken (lint en spoelworm) dus die gaan uiteindelijk dood.
Het idee alleen al, bah!

_________________
FIGARO DU KERCORB X BETEL DE FANTILHOU = QUINOA DE FANTILHOU

Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Alarm in de darm
BerichtGeplaatst: di nov 16, 2010 5:40 pm 
Offline
Stamboekkantoor
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do jan 15, 2004 10:50 pm
Berichten: 662
Woonplaats: Brummen
Interessant voor in de Nouvelles!


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Alarm in de darm
BerichtGeplaatst: di nov 16, 2010 9:21 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do okt 07, 2010 2:49 pm
Berichten: 21
Woonplaats: Krommenie
Gatverdamme zeg!
Het zal je maar gebeuren.

_________________
Gent & Vival, 2 harige donders..


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 10 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 8 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling