MerensForum.nl

Het forum voor Merensliefhebbers! Onderdeel van het Merens Stamboek Nederland
Het is nu vr maart 29, 2024 1:32 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 12 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Spierpijn
BerichtGeplaatst: zo apr 26, 2009 5:44 pm 
Offline
Voorzitter Stamboek
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma sep 20, 2004 11:50 am
Berichten: 399
Woonplaats: Harskamp
Ik heb al jaren een instructrice, waar ik bij tijd en wijle prive-dressuurles van krijg.
Sinds vorig jaar heeft zij een intensieve cursus sportmassage bij paarden volgens de Jack Meagher methode gevolgd.
En omdat ik haar goed ken en toch wel wat probleempjes bij mijn paarden constateerde, heb ik haar 2 weken geleden voor het eerst naar mijn paarden en ponies laten kijken.

Mijn oogappel en Merens, Watha, die in het verleden heel wat rugproblemen heeft gehad, was tot onze verbazing helemaal los en hoefde niet behandeld te worden.
Mijn Welsh Cob daarentegen leek heel los en lekker blubberig in zijn lijf, maar hij had toch wel wat pijnpuntjes. In het verleden is hij behandeld voor hoefkatrolontsteking en ik was bang dat dat toch weer de kop ging opsteken (wat overigens nog steeds mogelijk is, maar dan zonder spierpijn of knoopjes).

De behandeling bestaat uit het opzoeken van de spierpijn van paarden, wat overigens verschillende oorzaken kan hebben, zoals een trauma, vastliggen, ziektes of door het zadel.
Door heel diep de spieren te bewerken (is ook pijnlijk voor de paarden) komt de bloedsomloop beter op gang en kunnen de afvalstoffen beter afgevoerd worden.

Na de behandeling moet het paard binnen 2 uur lopen aan de longe of onder het zadel. Dat maakt niet uit.
De eerste keer schrik je want de meeste paarden lopen dan niet echt lekker.

Vandaag is de Welsh Cob voor de tweede keer behandeld en de pijnpuntjes waren al behoorlijk verminderd. Aan de longe daarna was het goed te zien en liep hij in een vlot tempo zijn rondjes. Ook het maken van de overgangen ging hem veel beter af en zag er soepeler uit. Ondanks dat hij wel moe was van de behandeling zelf.

Omdat Watha niet hoeft, heb ik gevraagd of zij naar mijn driejarige Merens merrie wilde kijken.
Ik wil haar de komende tijd zadelmak laten maken, maar ging steeds meer twijfelen of dat wel zin had. Ze liep zo te krabbelen, dat ik aan het overwegen was om haar helaas weg te doen. Ook was zij laatst bij de hoefsmid heel vervelend geweest en na een correctie van ons daarop (niks heftigs), sloeg ze met beide voorbenen gericht naar ons, waarna ze zich liet vallen. De hoefsmid en ik stonden er met stomme verbazing naar te kijken en het ging zo snel dat we niet eens konden ingrijpen.

Vandaag is zij dus behandeld en bij de minste aanraking probeerde ze er al onderuit te komen. Heel pijnlijk allemaal en zo strak in haar lijf, dat het lijkt of ze uit staalkabels bestaat in plaats van uit botten en spieren. Gelukkig kon ze dus wel behandeld worden en hoefden we geen voer te gebruiken om haar te paaien. Of wat ik met haar voorgeschiedenig wel ingeschat had, een praam op - niet nodig dus. Wel keek ze af en toe vreemd en probeerde door rondjes te lopen in de box aan de druk te ontkomen.
Verder - als een echte Merens - was ze dus heel braaf.
Omdat we nog helemaal niets met haar gedaan hebben en het zadelmak maken voorlopig even van de baan is, heb ik haar na de behandeling in onze kleine buitenbak losgegooid en ben haar wat op gaan jagen, omdat ze toch moet lopen.
Mijn ogen vielen er bijna uit, want ze liep al zoveel beter dan ik de laatste tijd van haar gewend was. En een stuk lichtvoetiger en niet zo krabbelend en stampend.
Het lopen was nog niet helemaal goed en af en toe zag je een kleine onregelmatigheid (moest je wel goed kijken). En je zag haar af en toe ook zoeken naar de manier van het neerzetten van haar benen. Beetje onwennig, zeg maar. Maar al zoveel beter, dat ik met 1 behandeling al zo blij ben dat ik nu al zeker weet, dat zij mag blijven.
Over 2 weken zal de tweede behandeling volgen en omdat zij toch wel van top tot teen vast zit, zullen er dan zeker nog 2 of 3 volgen. Pas daarna gaan we haar zadelmak laten maken.

Mijn instructrice weet dat we nog helemaal niets met haar gedaan hebben en ook heeft ze nog nooit een zadel op haar rug gehad (of iets anders), maar als we niet beter hadden geweten was het advies zeker geweest om eens goed naar het zadel te gaan kijken ?!? Terwijl zij nooit alleen op stal en altijd bij ons in de groep heeft gelopen, stress vermeden hebben en als het mogelijk was dag en nacht op de wei of in een grote paddock.

Ook heeft ze vandaag een heel oud ponietje van 38 jaar (combi welsh/shet) heel voorzichtig behandeld.
Deze pony is zo stijf achter, dat ik voor de hoefsmid haar op de pijnstilling moet zetten en als ze haar schuilgangetje uitloopt altijd heel wat stro meeneemt naar buiten.
Zelfs deze kleine schat loopt nu door die lichte behandeling beter en sleurde me daarna zo richting weiland.

Al met al een heerlijke dag vandaag.

Christel


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Spierpijn
BerichtGeplaatst: zo apr 26, 2009 7:28 pm 
Offline
**
**
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do jan 12, 2006 10:12 pm
Berichten: 732
Woonplaats: haute Vienne Frankrijk
Wat een verhaal Christel, boeiend. Is duidelijk hoe die kleine merens zo vast kan zitten? Vind ik namelijk wel heel raar omdat er nog nooit iets mee gedaan is. Fijn dat je paarden zo'n baat hebben bij de behandeling.

_________________
polie en hercule ----> in Frankrijk


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Spierpijn
BerichtGeplaatst: zo apr 26, 2009 7:32 pm 
Offline
**
**
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di apr 26, 2005 8:15 pm
Berichten: 704
wow christel wat een verhaal!
Raar dat je jonge merrie zo vast bleek te zitten, maar fijn dat de behandeling zo goed aanslaat!

_________________
een dag niet gelachen is een dag niet geleefd

always look on the bright side of life.....
quira, bayra,folie


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Spierpijn
BerichtGeplaatst: zo apr 26, 2009 10:28 pm 
Offline
Voorzitter Stamboek
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma sep 20, 2004 11:50 am
Berichten: 399
Woonplaats: Harskamp
Ja, ik vond het ook eerst raar toen ik hoorde dat ook hele jonge paarden helemaal vast kunnen zitten.
Het kan zijn dat mijn merrie als veulen of in de 2,5 jaar dat ze nu bij mij is, toch een keer goed onderuit is gegaan of vast heeft gelegen. Noem maar op. We zijn er geen 24 uur per dag bij. Het kan dus een heel oud probleem zijn.

Nog een voorbeeld: aankomende vrijdag ga ik mijn twee jonge hengsten ophalen uit de opfok. Daar wordt natuurlijk veel gestoeid - dus dan kan er ook wel een keer wat gebeuren. Zo'n dier krijgt dan ergens pijn (blauwe plek of wat dan ook) en gaat dat dan ontzien en zo belast het dier zijn lichaam dan op de verkeerde plekken.
Soms raden ze dus aan om zo'n dier, waar nog niets mee gebeurd is, te laten controleren. Dan begin je zeg maar met een schone lei en heeft het dier bij de start van het werk een positieve ervaring.

Je kan het vergelijken met als je zelf ergens pijn hebt, bijvoorbeeld je rug. Dan ga je toch op een bepaalde manier zitten, lopen, liggen etc. Op zo'n moment moet niet iemand anders jou aanstoten, want dan schiet het in je rug en kan je wel door de grond zakken van de pijn. En door die pijnscheut ga je nog voorzichtiger bewegen en misschien zelfs wel scheef en belast je 1 kant van het lichaam meer.

Wat ik ook een openbaring vond, is dat normaal wordt gezegd dat iets spierpijn niet erg is en dat je dan voorzichtig door moet trainen. Deze masseurs zeggen juist dat je NIET moet doortrainen, maar eerst de blokkade wegnemen. Zodat het paard geen pijn voelt en zich vrij wil en kan bewegen.

Ook nog een belangrijk punt: niet alle problemen bij het paard komen door de ruiter.
Stel je voor dat mijn driejarige merrie nu in haar pijnlijke conditie onder het zadel zou komen, dan zou zij heel veel moeite hebben om jou als ruiter te laten zitten en bijvoorbeeld het inbuigen in haar hals of lichaam zou een drama worden. Dan heb je ook de kans dat een ruiter dan aan zijn/haar kwaliteiten en bedoelingen gaat twijfelen, terwijl dit duidelijk signalen zijn van het paard. Ook wordt vaak gezegd dat een paard dan moeilijk is en en niet wil en dat je dan moet doorpakken.

Ik wil wel benadrukken dat mijn jonge merrie altijd in de omgang heel vrolijk, attent en aanhankelijk is. Echt een lief en aandoenlijk paard, dus niet chagrijnig of wat dan ook. Ja, laatst bij de hoefsmid, toen ze opeens van zich afsloeg. Achteraf gezien zal ze dus pijn hebben gehad of was het lang omhoog houden van het been te belastend.
Maar ja, het is een jong dier en we weten ook allemaal dat die op een bepaald moment de grenzen gaan op zoeken en ik zag dat ze in de kudde ook wat brutaler werd. Dus dan ga je dat bij elkaar optellen en denk je dat het puberaal gedrag is.

Ik hoop dat ik het een beetje goed uitleg, want het is best ingewikkeld. En ik ben ook maar een leek.
Ik vind het zelf allemaal heel interessant. Ik had hiervan vorig jaar al gehoord, maar ben toch altijd wel sceptisch over iedereen die iets met paarden doet en zegt dat zijn manier of methodes het beste zijn.
Nu ken ik mijn instructrice al een tijdje, dus deze drempel heb ik iets makkelijker genomen. Ook omdat ik dit met haar straks kan combineren in de dressuurlessen.
Ik heb het idee dat de kans groot is, dat je problemen tijdig kan opsporen en eventueel in de toekomst kan voorkomen.
Paarden houden is al duur genoeg en op extra dierenartskosten zit niemand te wachten - laat staan een revalidatieperiode. En helaas met beide heb ik genoeg ervaring.

Ik hou jullie wel op de hoogte van mijn ervaringen.

Christel


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Spierpijn
BerichtGeplaatst: ma apr 27, 2009 10:26 am 
Offline
****
****
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za maart 12, 2005 10:28 am
Berichten: 2036
Woonplaats: Valthermond
Hee Christel,

Je had me al het één en ander gemaild hierover, vind het zeker erg boeiend. Zeker fijn dat ze er zoveel baat bij hebben en dat je het verschil ook duidelijk merkt.
Heb een tijd terug bij José houtman (dierenfysio) een cursus massage gedaan, ze heeft zelf ook 3 mérens en was erg leuk om daar op te oefenen. Doe het bij quinoa ook vaak en die geniet er met volle teugen van.

Succes met je paardjes christel.

_________________
FIGARO DU KERCORB X BETEL DE FANTILHOU = QUINOA DE FANTILHOU

Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Spierpijn
BerichtGeplaatst: ma apr 27, 2009 2:13 pm 
Offline
Voorzitter Stamboek
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma sep 20, 2004 11:50 am
Berichten: 399
Woonplaats: Harskamp
Begrijp me niet verkeerd, maar deze massage is niet zo maar zelf te leren en wordt ook sterk afgeraden.
Daarvoor moet je eerst minimaal een opleiding humane sportmassage of fysiotherapie hebben afgerond, voordat je op de cursus/opleiding van deze methode wordt toegelaten (zeg maar een soort nascholing en specialisatie).
Omdat ze hiermee heel diep masseren en juist ook in de spier werken, moet je van spieren en hoe een lichaam in elkaar zit, heel veel afweten.
(Bijvoorbeeld als een spier los is, dan verdwijnt de hand van de masseur er bijna helemaal in. En bij veel paarden kan dat niet.)

Daarbij vinden de meeste paarden deze methode helemaal niet fijn en doet het ze zelf zeer. Ze geven dan behoorlijk tegendruk en voor de masseur is het heel hard werken en daarbij oppassen dat paarden niet gaan bijten of slaan (en dan bedoel ik gericht) of sommige gaan er zelfs bij liggen.
De meeste paarden moet je daardoor ook paaien met wat voer of om toch sensibele paarden te kunnen bewerken, kan gebruik van een praam nodig zijn. Heftig dus.
Juist op het moment dat de paarden het fijn gaan vinden, betekent dat de spieren los zijn en dat de knopen/blokkades weg zijn.
Ook lopen ze meestal niet helemaal goed na de behandeling, maar na een paar dagen voel je en zie je wel verbetering.

Ik had gisteren die Welsh Cob vast en op een bepaald moment beet hij me in de arm. Terwijl hij daarvoor met van die lodderige ogen stond te kauwen en te likken. Hij was ook al een heel stuk opgeknapt en dat was duidelijk te voelen en ook te merken in zijn reacties.
Twee jaar geleden heb ik bij hem een paardenfysiotherapeut gehad - die had Watha ook een tijd behandeld - en hij kon bij de Welsh Cob niets doen, omdat hij al losse spieren had en het allemaal lekker blubberde.
En dat was twee weken geleden ook het geval, alleen in die blubber massa zaten toch wat tricky punten, waarop de Welsh Cob sterk reageerde.

Ik weet dat er verschillende manieren van masseren zijn. Heb zelf ook wel eens een workshop gevolgd, maar dat is toch vaak oppervlakkiger.
Als ik zelf naar de sportmasseur ga voor mijn rug, dan zijn er ook plekken dat het gewoon lekker is en dat je je los voelt. Maar kom ik daar en voel ik al wat strakke spieren in bijvoorbeeld mijn schouders, dan is die massage (o.a. drukpunt) absoluut geen pretje en merk je dat je zelf ook tegendruk geeft (aanspannen).

Als dit onder een normale sportmassage zou vallen, had ik hier niet over geschreven.
Maar omdat er veel paarden zijn, die zich aan 1 kant moeilijker laten bewerken tijdens het werk, of moeite hebben met specifieke oefeningen of zelfs het maken van overgangen (b.v. huppeltje bij de eerste pas) is dit volgens mij wel een goede aanvulling op wat er allemaal al in de paardenwereld is (dierenarts, fysio, manueel, osteopaat, sportmassage, t-touch, etc.) en kan het bij ziekte of trauma het herstel bespoedigen. Of misschien wel een blessure bloot leggen, zodat een dierenarts veel gerichter kan behandelen (soms is het toch zoeken naar een speld in de hooiberg).

Jaren geleden had Watha erg last van zijn rug. Daarvoor werd hij behandeld bij de dierenarts en op een bepaald moment was de dierenarts klaar met behandelen en zei tegen mij, dat hij niks meer kon doen en dat ik hem nu met rijden beter moest maken. Watha liep toen rad, maar zooo kort terwijl hij altijd geroemd werd door zijn lekkere manier van bewegen. Ik wist dat we nog een hele lange weg te gaan hadden en ik was toen bang dat hij nooit meer de oude zou worden. Ik kreeg hem niet eens fatsoenlijk aan het stappen. Toen ben ik met de fysiotherapeut aan de slag gegaan. Het heeft bij Watha behoorlijk lang geduurd en hij had veel meer behandelingen nodig dan bij een ander paard - ook omdat hij toen nog hengst was en zoveel spieren had, dat het elke keer een hele toer was om hem los te krijgen. Het was of je op een betonblok aan het duwen was.
Daarom was ik nu na zoveel jaar verbaasd en natuurlijk blij dat Watha bijna niks vast had zitten - op 2 puntjes na. Ik heb door zijn eczeem en alle weerperikelen hem een jaar niet gereden en schijnbaar doet zo'n jaartje rust bij hem wonderen.

Ik weet in ieder geval zeker dat ik nooit deze opleiding wil gaan doen.
De interesse hiervoor is zeker aanwezig, maar juist de heftige reacties bij de paarden houden mij tegen. Geplet, getrapt of gebeten worden, mijd ik zoveel mogelijk. Ik hou ze wel vast en probeer uit de buurt te blijven (gisteren dus 1 keer niet gelukt !!).

Christel


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Spierpijn
BerichtGeplaatst: ma apr 27, 2009 2:25 pm 
Offline
****
****
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za maart 12, 2005 10:28 am
Berichten: 2036
Woonplaats: Valthermond
Dat bedoelde ik er ook niet mee te zeggen hoor ;-), wat ik geleerd heb is zeer oppervlakkig en gewoon lekker, maar zeker niet helend o.i.d. Daar heb je zeker een prof. voor nodig. +:)
Ik wrijf maar een beetje over de billen enzo, echt dieptegang heeft het niet.

_________________
FIGARO DU KERCORB X BETEL DE FANTILHOU = QUINOA DE FANTILHOU

Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Spierpijn
BerichtGeplaatst: ma apr 27, 2009 4:00 pm 
Offline
Voorzitter Stamboek
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma sep 20, 2004 11:50 am
Berichten: 399
Woonplaats: Harskamp
Ik begrijp dat jij het begrijpt (begrijp jij het nu nog? :-/ ).

En gewoon masseren vinden paarden toch altijd lekker, hoe jong en oud ze ook zijn.
Vorig jaar kreeg ik mijn Merens veulen moeilijk in handen en het halster omdoen lukte ook niet (ondanks verwoede pogingen), maar ze ging wel elke dag overdwars voor me staan en ze moest dan van voor naar achteren gekroeld en gemasseerd worden. Dit in het kader "hoe verwen ik mijn paard" !!.

Christel


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Spierpijn
BerichtGeplaatst: wo okt 07, 2009 2:41 pm 
Offline
**
**
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do jun 29, 2006 12:34 am
Berichten: 607
Woonplaats: zwolle
Zie je wel, ik herinnerde me dat Christel het er al een keer over had gehad, de speciale paarden-sportmassage, zo zullen we het maar even noemen.
Even een stapje terug, de meesten weten wel dat ik ben overgelopen naar een KWPN merrie, vandaar dat ik iets minder post.
Onze lieve merrie heeft zich dit voorjaar kreupel laten trappen in de wei. ze stond helaas op het verkeerde moment op de verkeerde plaats en bingo!
Na een week dokteren zijn er foto's en een peesscan gemaakt en het werd duidelijk dat ze haar griffelbeentje had gebroken op 2 plaatsen, de splinters zaten dusdanig vervelend dat er maar 1 optie was en dat was opereren.
Een lang verhaal samengevat; alles bij elkaar bijna 8 weken boxrust, een operatie en uiteraard een zeer been.
Inmiddels is het been mooi genezen en loopt ze weer helemaal rad, gelukkig!
Wat opviel toen we het werk weer langzaam oppakten de afgelopen weken was dat ze zo tegendraads bleef. Moeilijk nageven, niet lekker door haar lijf lopen, kortom; het voelde niet zoals we gewend waren. Je weet dat je paard weer opnieuw in conditie gebracht moet worden maar dat geeft toch een ander gevoel en andere reacties van een paard.

Ik ben op zoek gegaan en iemand tipte me over een gespecialiseerde sportpaarden masseur. Zij is geweest en het is inderdaad moeilijk om de inpact van zo een behandeling uit te leggen.
Velona heeft de pijn in haar been willen ontlasten en is zich scheef gaan maken hierdoor. Daarnaast op de operatie tafel gelegen, stress gehad.
Dit is vast gaan zitten (spiermatig) en ze komt er in het werk nu niet mee door de bocht (echt, letterlijk en figuurlijk!). Het losmaken van de spieren doet ook weer pijn en dat stuit op weerstand, ze komt er zelf niet uit.
Ik ben nu vooral heel blij dat ik niet lang heb doorgemodderd en er nu snel wat aan kan laten doen.
Voorlopig staan er nog een stuk of 3 behandelingen op stapel, wij houden Velona rustig in beweging en ik hoop dat ze zich snel weer wat beter voelt.

Als het niet duidelijk is vraag maar raak. Ik zal een volgende keer proberen wat foto's te maken.

_________________
Het leven is wat je gebeurt terwijl je andere plannen maakt.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Spierpijn
BerichtGeplaatst: wo okt 07, 2009 10:27 pm 
Offline
Voorzitter Stamboek
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma sep 20, 2004 11:50 am
Berichten: 399
Woonplaats: Harskamp
Ik zal alvast een klein tipje van de sluier oplichten - had eigenlijk willen wachten tot in de komende Nouvelles.

Maar komende winter (januari/februari 2010) organiseer ik (op persoonlijke titel) een dag/middag bij mij thuis over deze speciale manier van masseren.
In principe heb ik al vaag een afspraak staan met 2 paardensportmasseurs.
En de bedoeling is dat zij verschillende paarden (vooral Mérens) gaan behandelen.
Naast het deelnemen kan ik ook wat publiek (zonder paard) kwijt.

De masseurs zullen dus aan de hand van de verschillende paarden en waarschijnlijk verschillende problemen laten zien wat en hoe zij dit proberen op te lossen.
En ook wil ik laten zien wat het verschil is bij een paard die helemaal los is, die halverwege de behandeling zit en eentje die nog nooit gemasseerd is.

Dus als hier interesse voor is, dan zie ik wel mailtjes of pb-tjes mijn kant op komen.
Verdere details moet ik nog uitwerken.
En voor de duidelijkheid: geen winstoogmerk voor mij - de kosten van de middag/dag worden met elkaar gedeeld en de locatie is natuurlijk gratis.

Christel

P.S. Ook zijn er plannen om een clnic over het voorbrengen op de keuring te gaan organiseren.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Spierpijn
BerichtGeplaatst: wo okt 07, 2009 10:38 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do apr 10, 2008 10:42 pm
Berichten: 28
Hallo Trienke (en andere Merens-liefhebbers)
Ja, wij hebben hier (in Lelystad) ook een gespecialiseerde manspersoon die zowel paarden als mensen masseert. Ook bij de arabier van mijn vriendin die zich aan alle kanten vasthield qua spieren (rug/borst/billen) heeft hij zeer goede resultaten geboekt.
Het is wel grappig, hij is zo goed blijkbaar dat er steeds meer paarden door hem gedaan worden. Hij doet standaard wel meerdere sessies, maar de ontspanning komt dan wel! De rust van die man is geweldig. De paarden kunnen behoorlijk narrig reageren als hij de pijnpunten beroerd, maar aan het eind is de ontspanning te zien en de oortjes staan naar voren! Als je er lang naar kijkt word je er zelf rustig van....heel apart.
Christel, ik wist ook niet dat een zo'n jong dier ook vast kon 'zitten' ! ja, je zou bijna zeggen dat ze inderdaad een keer is uitgegleden of zo.
Trienke, Velona lekker laten masseren, als iemand het goed kan is het super. je zal het verschil gaan zien! ik ben blij dat ze weer beter is geworden na het griffelbeentje-ellende. pfoe. ja weer opnieuw beginnen, kan ik straks ook weer....
We zitten hier toch op het medische gedeelte. ik heb gisteren aan huis echo's en foto's laten maken van onze beide paarden. (je moet soms wat overhebben voor je paardjes...)
Bij Paris is het inderdaad een peesschede ontsteking. dit loopt ook al vanaf half augustus...strekpezen zijn gelukkig niet geraakt; ligament iets verdikt. maar je kunt alles prachtig zien op de echo's en ook met de doppler de bloedvaten. blijkbaar maakt een paard tijdelijke kleine bloedvaten aan die er normaal niet zitten om toch 'toevoer' naar de probleemgebieden te hebben. deze verdwijnen later weer...spannend, weer wat geleerd!
Wulitha (KWPN) is weer helemaal oke na de operatie vorig jaar, dus gewoon lekker doorrijden zei de dierenarts.
De tijd die het duurt bij Paris...kon DA niet aangeven, maar het komt goed (als ze niet gaat meppen met dat been...)! Jippie! ik ben blij. want ik had veel negatiefs gelezen op internet over peesproblemen bij de kogel.
En als ze massage nodig heeft; dan krijgt ze het!


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Spierpijn
BerichtGeplaatst: wo okt 07, 2009 10:55 pm 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do apr 10, 2008 10:42 pm
Berichten: 28
Christel!
spannend, clinic over voorbrengen! ik ben wel bij veel keuringen geweest, maar Merens is toch echt anders. Arabieren, tuigers, Welsh Cobs, wat een stress altijd bij die paardenkeuringen. ik ben nu al zachtjes met Paris bezig, (ze mag alleen maar stappen, dus goede oefening) voor de keuring van volgend jaar.
Het is wel een apekop, want ze gaat pas wat doen als ze echt merkt dat er niet te spotten valt op dat moment.
Ik had Trienke zachtjes al gevraagd wat jury's bij Merensen willen zien.... (en dan moet je er nog aan gaan voldoen, jaja dat is een tweede....)
ik wil rust en toch voorwaarts, dat is een moeilijke combi bij Paris.
En ja, wat een goed idee voor mensen die iets willen weten over masseren! goed plan!
we horen er meer van, begrijp ik.


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 12 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 8 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling