MerensForum.nl

Het forum voor Merensliefhebbers! Onderdeel van het Merens Stamboek Nederland
Het is nu do maart 28, 2024 11:33 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 19 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: zo okt 17, 2010 8:12 pm 
Offline
**
**
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo dec 17, 2003 2:55 pm
Berichten: 564
Woonplaats: Zoetermeer
Half september Fleur van het land gekomen, ze stond daar vanaf 1 mei 24/7. Ze is toen weer op stal gegaan met overdag in de paddock. Ze is toen 2 dagen (donderdag en vrijdag)in de bak gereden en de zaterdag erna wilde ze niet draven. Ze liep niet kreupel, maar wel erg stijf. Ik dacht dat het lag aan de spierpijn, doordat we de weken daarvoor niet veel konden doen ivm het natte weer ed. Omdat ze al de laatste weken wat stijf is, heb ik een osteophaat gebeld, en die zou 13 oktober komen.

Die zaterdag heb ik verder met haar gestapt, zondag een beetje aan de longe laten draven en maandag aan de longe aan het werk gezet. Ze liep weer redelijk dus dinsdag ben ik er weer opgegaan en heb ik een beetje losgewerkt. Woensdag zijn we naar het bos geweest, ong 1,5 uur weg geweest. Niet gek gedaan, rustig gedraafd en een klein galopje.
Die avond ben ik nog even met haar wezen wandelen, omdat ik bang was dat ze weer zo stijf zou worden. Dit was inderdaad al het geval. Ze had die dag ook een beetje diaree

Die erna (donderdag) kwam ze bijna op 3 benen uit de stal, met een dik linker-achterbeen. Haar kogel stond helemaal strak en wilde er liever niet op staan. Ik heb het gekoeld en ben rustig even met haar gaan wandelen. Als ze eenmaal liep, dan liep ze goed in stap. Draf heb ik maar niet geprobeerd, dat wilde ze ook niet. Ze had ook wat verhoging, 38,6 ( normaal heeft ze altijd 37,6)

Vrijdag werd ook rechtsachter dik en nu liep ze op dat been kreupel en ontlastte ze nu re-achter. Zaterdag werden ook haar kogels in haar voorbenen gevuld en achter stond helemaal strak. Ze had nog steeds dunne mest en zondag spoot het er echt uit. Ze had geen verhoging meer gehad.

Maandag is de VA geweest en heeft haar onderzocht. Ze dacht aan een virus en heeft bloedgeprikt. Ze heeft vochtverdrijvers en ontstekingsremmers ingespoten en ik heb 2 tubes pasta gekregen voor haar diaree. Ook heeft ze bloedgeprikt, hier is niets raars uit gekomen, ik weet niet precies waar ze op gekeken hebben.

De dagen erna rustig gestapt en een beetje gelongeerd. D'r benen werden weer mooi dun en de diaree was snel over. Ze was nog wel steeds erg duf en suf.

Ik zou het weekend daarna met haar weg gaan naar kennissen. Ik heb heel erg getwijfeld om haar mee te nemen, maar heb het toch gedaan. Vrijdag hebben we uurtje rustig door het bos gereden, ze was fief en wilde graag!
Zaterdag ook weer meegenomen, ze wilde weer erg graag en hield het goed vol. Op de terugweg met het laatste drafje ging ze alleen toch weer kreupelen met linksachter, dus eraf gestapt en terug gegaan. Ze heeft nog 4 dagen "kreupel" gelopen. Je zag het alleen in draf, ze zakte er een beetje door heen.

De dagen erna rustig aan gedaan, gewandeld en een beetje gelongeerd. Ze werd weer erg suf. Ik wilde eerst maar even de Osteopaat afwachten. Sandra van Leeuwen is afgelopen woensdag geweest en heeft haar behandeld. Ze vond haar door heel haar lijf erg stijf, maar zeker niet kreupel. Ze zat "vast" achter haar oren, bij dr schoft en achter het zadel. Nu moeten we dus tot dinsdag onbelast stappen, maar ik heb nog het idee dat ze niet 100% is. Ze is na een half uurtje stappen klam op haar borst, een beetje bezweet. Ze kijkt erg duf uit haar ogen en is doodmoe na een half uur wandelen. Ze loopt wel rad, maar het gaat niet van harte. Hoofd laag en op en rustig tempo. Ik meet ook elke dag haar temperatuur, maar ze heeft geen koorts.

Ik ga morgen weer de DA bellen, wil nog wat vragen over die bloeduitslag en ga verder ook vragen wat ik hier mee moet/kan.

Hebben jullie nog ideeën? Tips? Ze is ook wat kilo's te zwaar, maar krijgt alleen hooi en een handje vitaminebrokjes en penen. Verder staat ze buiten overdag in de paddock, wandelen we ong 1 uur per dag en staat ze een 1/2 uur per dag in de stapmolen. Langer wandelen mag wel, maar wil ze echt niet. Ik moet haar echt meesleuren. Ze heeft hoefkraakverbening in haar voorvoeten.


Wat misschien ook handig is om te weten, is dat ze afgelopen mei een tekenbeet heeft gehad waar ze een grote bult van heeft gekregen, zo groot als een vuist. Ze is er verder toen niet ziek van geweest.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma okt 18, 2010 1:47 pm 
Offline
Voorzitter Stamboek
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma sep 20, 2004 11:50 am
Berichten: 399
Woonplaats: Harskamp
Misschien moet je haar toch verder laten onderzoeken op die tekenbeet (advies van Annelies, die het niet lukt om hier te reageren).
Maar net als bij mensen kan dat niet altijd duidelijk in het bloed aantoonbaar zijn en zijn er diverse symptomen.
Weet je de datum nog waarop je die bult hebt geconstateerd?

Ik weet van iemand waarvan haar moeder de ziekte van Lyme heeft, maar in Nederland kwamen ze er maar niet achter.
Wel in Duitsland - daar zijn ze verder in het opsporen van die ziekte en hebben ze diverse methodes.

Ik zou zeker nog een keer laten testen. En dan hierop en andere niet zulke gangbare ziektes.
Komt je dierenarts er niet uit, dan zou ik andere artsen gespecialiseerd op paarden gaan bellen.
Wie weet heerst er wat of herkent een andere dierenarts de symptomen.

Een vriendin vertelde recent dat haar paard ook een paar dagen hele hoge koorts had en dat ze ook niet wist wat het was; een virus of een bacterie.
Dit paard heeft wel goed gereageerd op de antibiotica en was met een paar dagen weer in zijn oude doen.

Sterkte en beterschap voor Fleur.

Christel


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma okt 18, 2010 8:24 pm 
Offline
**
**
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do jan 12, 2006 10:12 pm
Berichten: 732
Woonplaats: haute Vienne Frankrijk
Inderdaad ziekte van tekenbeten laten checken (lijm). Met Polie gaat het weer goed, ze was twee weken futloos na haar vakantie en lijkt weer fit. Toch laat ik morgen bloed prikken waarbij ook ziekte van Lijm (weet niet of het goed geschreven is) wordt gecheckt. Polie heeft namelijk vaker dat ze effekes niet eet en futloos is vandaar bloedcheck op advies van de dierenarts. Check op Lijm doen we omdat wij veel buitenrijden en tekenbeet altijd kan en lange incubatietijd heeft. Zeker als er een beet was zoals bij Fleur laten checken. Succes!

_________________
polie en hercule ----> in Frankrijk


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: ma okt 18, 2010 9:43 pm 
Offline
****
****
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za maart 12, 2005 10:28 am
Berichten: 2036
Woonplaats: Valthermond
Hoe is het nu met Fleur, ben je al wat wijzer??

_________________
FIGARO DU KERCORB X BETEL DE FANTILHOU = QUINOA DE FANTILHOU

Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: di okt 19, 2010 5:11 pm 
Offline
**
**
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo dec 17, 2003 2:55 pm
Berichten: 564
Woonplaats: Zoetermeer
Een beetje..

De bloeduitslagen van vorige keren was gewoon goed. Ietjes ontstekingswaardes, maar niet om over naar huis te schrijven.

De VA is gister weer langs geweest, ze heeft haar onderzocht. Slijmvliezen zijn goed, geen koorts en verder "ziet" ze er goed uit, ze "doet" alleen niet goed. Haar longen zijn ook beluisterd en daar had ze toch wat ruis op en ook in haar luchtpijp hoorde ze gerochel. Ze heeft haar ontstekingsremmers gegeven en Ventipulmin. Ze heeft al 3x eerder een "hoestvirus" gehad, dus op zich is het niet gek dat dit nu gebeurd. Zodra haar weerstand laag is, hoest ze gelijk. ( vandeweek heeft ze ook echt gehoest)

Ik heb het ook met haar over Lyme gehad, zij had er nog niet veel ervaring mee. Ze ging het even overleggen met een andere VA op de kliniek en dan komt ze donderdag eventueel bloedprikken. Ze komt dan ook weer ontstekingsremmers inspuiten.

Dus maar weer afwachten, de vorige keren was ze niet zo suf toen ze hoesste, maar wie weet is ze er nu toch wel echt ziek van.

Vandaag mag ik er iig weer op, ik ga het proberen en kijken wat ze wil en kan!


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: wo okt 20, 2010 12:27 pm 
Offline
**
**
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do jan 12, 2006 10:12 pm
Berichten: 732
Woonplaats: haute Vienne Frankrijk
Hé Daisy,

Bij Polie hebben we bloedwaarden laten prikken door dierenarts (uitslag volgende week) en we hebben haar door laten meten door een natuur geneeskundige. Deze laatste uitslagen zijn binnen. Voor ons zeer herkenbaar verhaal (niets dramatisch integendeel) maar we gaan het wel natuurkundig behandelen zoals geadviseerd om echte klachten in de toekomst voor te zijn. Ook Polie was suf en wat moe en ging veel liggen. We zijn erg benieuwd of ook regulier de waarden afwijken en of de verhalen van beide kanten op elkaar lijken.
Ik schrijf dit zodat je kunt overwegen om én regulier te laten kijken én alternatief (doen wij altijd met ons zelf en onze dieren). Mocht je telefoonnummer willen dan doe maar PB-tje. De vrouw die wij raadplegen al jaren is erg goed en gewoon niet duur. Wij zijn blij met haar want ze heeft Hercule zijn leven gered toen de reguliere dierenarts hem op had gegeven omdat hij niets meer kon doen voor hem.

_________________
polie en hercule ----> in Frankrijk


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do okt 21, 2010 8:32 pm 
Offline
**
**
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo dec 17, 2003 2:55 pm
Berichten: 564
Woonplaats: Zoetermeer
Nou, we zijn weer 3 dagen verder. Dinsdagavond heb ik erop gezeten, zonder zadel en even gehobbeld in de bak. Totaal ong 5 rondjes links in draf, 5 rondjes rechtsom. Ze wilde wel graag in draf en liep ook vrij goed. Een beetje stijf, maar dat is niet gek. Ze was wel helemaal stuk en snel buiten adem, dus erg rustig aan gedaan. Stukje draf en weer stappen. Ze was ook helemaal zeiknat. Heb denk ik 20 min in de bak gehobbeld en toen 10 min buiten gestapt. Ze heeft niet gehoest.

Gisterochtend stond ze te zweten op stal, door de medicijnen. Ik heb de dierenarts gebeld en ze mag nu 3 pompjes ipv 4 en vanmiddag even geen medicijnen. Is een soort overdosis geweest, waardoor ze zweette.
Heb haar wel gewoon even aan de longe laten lopen, ze loopt goed. In stap is ze sloom, in draf gaat het wel. In de middag was ze niet meer bezweet en heb ik nog zonder zadel een rondje buiten gemaakt. Ging weer erg traag.
Gisteravond was ik nog even geweest, ze stond weer te zweten. Dus heb de medicijnen even weg gehaald. Ze maakte ook een beetje een snurkend geluid.

Vanochtend had ze geen zweet meer en ging alles "goed". In de middag is de DA weer geweest om haar ontstekingsremmers te geven. Ik was er niet bij, dus later in de middag belde ze me. Ze vond haar ten opzichte van maandag een beetje achteruit gegaan. Maandag hoorde ze iets gerochel, nu hoorde ze alleen maar gerochel, ook in haar longen meer. Ze vond dat de medicijnen nog niet echt aangeslagen waren en adviseerde mij om even een bronchoscopie te komen maken, zodat ze even goed kunnen kijken waar het nou vandaan komt!

Dus morgen ga ik even op m'n werk vrij zien te krijgen en dan even een afspraak maken! Vanmiddag heeft ze nog even los
in de bak gelopen, ze wilde wel, maar ze hoesste voortdurend, dus daarna maar weer lekker laten stappen. Er kwam ook veel slijm los en uit haar mond.

Ik hou jullie op de hoogte!


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: vr okt 22, 2010 9:51 pm 
Offline
**
**
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo dec 17, 2003 2:55 pm
Berichten: 564
Woonplaats: Zoetermeer
Het gaat redelijk met Fleur, ze had weer wat praatjes vandaag en deed zelfs eigenwijs! Ze heeft gisteravond en vanochtend weer medicijnen gehad, toch zag ik vanmiddag toen ik kwam dat ze weer had staan zweten. Ik had haar om half 6 op stal gezet en ben na het eten om 7 uur terug gegaan. Toen ik aankwam was ze druk aan het likken aan haar himalya liksteen (die zit in haar lik-it houder en hangt aan een balk in haar stal). Ik zag dat ze weer helemaal bezweet was, op haar hals, bij d'r singel en tussen haar achterbenen.

Nou is de vraag, is het zweet van de medicijnen of van het druk doen met de liksteen? Het is natuurlijk niet goed dat ze daar zo van gaat zweten, maar ik ben wel benieuwd. Ik heb de liksteen weg gehaald en kijk morgen hoe ze dan is, heb wel gewoon de ventipulmin gegeven, anders weet ik het nog niet.

Ze likt trouwens nooit aan een liksteen, maar op deze is ze helemaal verzot, terwijl ik al eerder zo'n liksteen heb gehad, maar dan een grote. Heul apart..

Ik heb haar niet veel horen hoesten, maar ze heeft ook niet veel gedaan. We hebben lekker buiten een rondje gewandeld en dat ging goed. Ze hoestte alleen toen ze met een ander paard door de paddock "rende". Er kwam een beetje wittig slijm uit.

T'is gelukkig nooit saai met paarden... Hihi. Maandag om half 4 hebben we een afspraak in de kliniek in bodegraven!


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: vr okt 22, 2010 10:34 pm 
Offline
****
****
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za maart 12, 2005 10:28 am
Berichten: 2036
Woonplaats: Valthermond
Fijn dat het al wat beter gaat met Fleur. Is toch altijd wel spannend hoe alles uit gaat pakken.

Ventipulmin is een aardig heftig middel waar ze erg van kunnen zweten (dit wist je vast al), op koudbloeden is dat effect nog een tikkie heftiger. Dus maar hopen dat het zweten daarvan komt, is het in ieder geval te verklaren.

Veel succes verder.

_________________
FIGARO DU KERCORB X BETEL DE FANTILHOU = QUINOA DE FANTILHOU

Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: vr okt 22, 2010 10:45 pm 
Offline
**
**
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo dec 17, 2003 2:55 pm
Berichten: 564
Woonplaats: Zoetermeer
Ja ik had dat inderdaad ook al van de VA gehoord, die heb ik ook even gebeld of ik toch niet nóg minder moest geven. Nu krijgt ze weer een pompje minder.

Ze heeft al eerder vertipulmin gehad, toen reageerde ze er niet zo op. ( Maar toen hoestte ze alleen en was ze verder niet suf/duf/moe)

Ik ben ook weer benieuwd hoe ze morgen doet!


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: di okt 26, 2010 8:11 pm 
Offline
**
**
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo dec 17, 2003 2:55 pm
Berichten: 564
Woonplaats: Zoetermeer
We zijn gister bij de kliniek geweest. Het ziet er beter uit, ze heeft wel wat slijm zitten in haar luchtpijp maar er waren een ontstoken stukken te zien o.i.d. Wel heeft ze voor de zekerheid nog een longspoeling gedaan en daar krijg ik morgen de uitslag van.

Ze is ook wat fitter en wil wel weer lopen. Het is niet lang, maar met alle rondjes waar ze niet meer buiten adem van raakt ben ik al blij! Ze hoest nog wel, maar eigenlijk alleen met "opstarten".

We moeten nu gewoon doorgaan met de ventipulmin en dan de uitslag afwachten. En dan kijken hoe ze het verder gaat doen. Als er niets uit die longspoeling komt en ze blijft zo, dan gaan we verder zoeken maar dan zijn haar longen in ieder geval uitgesloten.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do nov 11, 2010 1:22 pm 
Offline
**
**
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo dec 17, 2003 2:55 pm
Berichten: 564
Woonplaats: Zoetermeer
Omdat Fleur toch nog niet was opgeknapt en alleen maar meer ging hoesten, zijn we weer terug geweest naar de kliniek. Nu was er wel degelijk veel slijm te zien in haar luchtpijp en gaan we het proberen met andere medicatie.

Ook is vorige week weer bloedgeprikt om te kijken of Cushing heeft. Daar heb ik vandaag de uitslag van gekregen en ze heeft inderdaad cushing. De een bepaalde waarde in het bloed moet ong 7,5 zijn en is bij Fleur 172,6. Een boel te hoog dus. Ze staat nu nog even in de kliniek, morgenochtend prikken ze weer bloed en dan gaan ze haar ook testen op Insulineresistentie. Dit hangt vaak nauw samen met Cushing en omdat ze zo dik is, verdenken ze haar wel ervan.

We krijgen nu medicijnen voor de Cushing, Pergolide. Dit is een medicijn wat eigenlijk bij mensen met parkinson wordt gebrukt. Over een maand gaan we kijken wat de waardes dan zijn en hoe ze het ermee doet. Eventueel kunnen we het dan aanpassen.


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do nov 11, 2010 1:25 pm 
Offline
****
****
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za maart 12, 2005 10:28 am
Berichten: 2036
Woonplaats: Valthermond
Hee Daisy,

Jee zeg dat is geen goed nieuws dat ze cushing en waarschijnlijk insuline resistentie heeft. Maar het verklaard wel dat ze niet opknapt dus je hebt wel duidelijkheid.

Nou heel veel succes met je fleurtje.

_________________
FIGARO DU KERCORB X BETEL DE FANTILHOU = QUINOA DE FANTILHOU

Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: vr nov 12, 2010 1:24 pm 
Offline
**
**
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do jan 12, 2006 10:12 pm
Berichten: 732
Woonplaats: haute Vienne Frankrijk
Zegt me niets Cushing, wat is dat voor een ziekte?
Wel veel sterkte met Fleur, lijkt me allemaal niet zo geweldig deze uitslag.

_________________
polie en hercule ----> in Frankrijk


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: vr nov 12, 2010 4:12 pm 
Offline
****
****
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za maart 12, 2005 10:28 am
Berichten: 2036
Woonplaats: Valthermond
Ziekte van Cushing bij het paard


Inleiding
Ziekte van Cushing (of: hyperadrenocorticisme) ontstaat vrijwel altijd vanuit een goedaardige tumor in de hypofyse (= pijnappelklier) of (heel zelden) een tumor van de bijnier. De tumor in de hypofyse zorgt voor een verhoogde productie van corticosteroïden door de bijnieren.
De aandoening komt alleen bij oudere dieren voor: de gemiddelde leeftijd van paarden met de ziekte van Cushing bedraagt ongeveer 20 jaar met een miniumleeftijd van 7 jaar. Je ziet het wat vaker bij merries en ponies.




Symptomen
Het meest opvallende symptoom is overmatige haargroei en een toegenomen eetlust. Het haar kan daarbij sterk gaan krullen en zelfs een afwijkende kleur krijgen, bijvoorbeeld goudkleurig. Bij zo'n 3% van de paarden met deze aandoening zie je echter geen haarveranderingen. Wanneer deze vachtveranderingen duidelijk aanwezig zijn betekent dat dat de hypofyse-tumor al wel 3 jaar aanwezig kan zijn. In koopkwesties kan dit van belang zijn.
Veel drinken en veel plassen zie je ook vaak bij ziekte van Cushing, maar lang niet altijd zo duidelijk als bij de hond. Er is verlies aan spierweefsel. De conditie van het paard is in het algemeen goed tot overmatig. Vermagering wordt pas waargenomen bij het optreden van suikerziekte (diabetes mellitus).
Deze symptomen hoeven niet allemaal tegelijkertijd voor te komen.

Ten gevolge van Cushing kan er secundair suikerziekte en hoefbevangenheid optreden. Andere complicaties kunnen zijn: sloomheid, veel zweten, onvruchtbaarheid, beiderzijdse blindheid (door druk van de tumor), overmatige melkproduktie, flauwvallen en secundaire infecties zoals zoolzweren, longontsteking, zweren in de mond en bijholte-ontstekingen.

Met betrekking tot de vachtveranderingen is het van belang op te merken dat sommige worminfecties (strongylose) ook kunnen leiden tot langer haar en vertraagde verharing in het voorjaar, evenwel zonder krulvorming.

Diagnostiek
De symptomen (o.a. het lange krullende haarkleed) doen al vermoeden dat er sprake is van ziekte van Cushing. Bloedonderzoek en urine-onderzoek, waarbij onderzocht wordt of er een verhoging is van het glucose- en/of het hormoongehalte (cortisol) in het bloed, zal de diagnose kunnen bevestigen.

Behandeling
Zoals genoemd wordt de ziekte van Cushing vrijwel altijd veroorzaakt door een tumor in de hypofyse voorkwab. Het operatief verwijderen van beide bijnieren (en aansluitend het verstrekken van medicijnen om de door het verwijderen van de bijnier ontstane tekorten aan bepaalde stoffen aan te vullen) is mogelijk, maar wordt nauwelijks of niet uitgevoerd bij het paard. Het operatief verwijderen van de hypofyse-tumor bij het paard is technisch niet uitvoerbaar. Er zijn bepaalde medicijnen (o.a. middelen die bij de mens worden gebruikt tegen ziekte van Parkinson) die een gunstig effect hebben op de ziekte van Cushing, maar deze beslist niet genezen. De tumor groeit immers gewoon door. Bovendien zijn sommige van deze middelen niet gpedkoop. Wanneer ze in een vroeg stadium van de ziekte worden toegediend is het resultaat vaak erg goed. In een later stadium en wanneer de conditie van het dier slecht is moet euthanasie worden overwogen.
Daarnaast moet stress zoveel mogelijk worden vermeden en is een goede voeding en een regelmatige ontworming van belang om het dier in goede conditie te houden. Tenslotte is het zinvol om het paard regelmatig te scheren en aandacht te schenken aan hoef- en gebitsverzorging.

_________________
FIGARO DU KERCORB X BETEL DE FANTILHOU = QUINOA DE FANTILHOU

Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 19 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 8 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling