MerensForum.nl
http://merensforum.nl/

Vervelende hoefzweer
http://merensforum.nl/viewtopic.php?f=4&t=2394
Pagina 1 van 1

Auteur:  marjolein [ za mei 05, 2012 5:19 pm ]
Berichttitel:  Vervelende hoefzweer

Nu zo'n 5 weken geleden ging ik buiten rijden met Quinoa. Het ging allemaal prima maar er waren wel veel losse stenen op de weg. Dus zoals gewoonlijk struikelde hij regelmatig. Na een tijdje draven werd hij ineens stok kreupel rechts voor. Ik ben afgestapt en heb gekeken of er een steentje onder zijn hoef zat die irriteerde, dit was het geval. Dus steentje verwijderd en verder gegaan, in stap geen probleem in draf stok kreupel.

De volgende dag (maandag) had Quinoa ontzettend veel pijn in zijn voet en lag hij alleen maar in zijn stal, hij kon geen stap verzetten. Mijn stalhoudster had alvast de dierenarts gebeld die een hoefzweer vermoedde en hem in een nat verband heeft aangelegd. Mijn stalhoudster was wat in paniek en dacht dat het erg slecht ging met Quinoa, toen ik langs kwam haalde hij de snoepjes nog uit mijn jas dus ik was er niet zo bang voor haha. Woensdag ging het nog niet veel beter en heb ik de hoefsmid gebeld, die heeft een flink gat in de zool gemaakt, maar de hoefzweer was zo hoog dat hij er niet goed bij kon. Hij vertelde me ook dat Quinoa ontzettend goede en harde hoeven heeft en dat dat nu een beetje in zijn nadeel werkt. Hij heeft mij een paar nagels gegeven zodat ik wat in het gat kan pulken hopende op een opening naar de zweer. De volgende dag natuurlijk in de biotex en in het gat lopen pulken, er kwam wat waterig pus uit gelopen en Quinoa liep alweer 100 % beter.

De week erna liep hij in stap helemaal zuiver maar in draf nog steeds stok kreupel. Overlegd met de hoefsmid en die verwachtte dat de zweer bij de kroonrand uit zou breken en ik dus geduld moest hebben. Nou ik kon mij daar wel in vinden dus gewoon afwachten en veel laten bewegen.

Na een aantal weken nog niet veel verbetering en weer de hoefsmid gebeld, die zag niet echt een andere optie dan afwachten. Een andere mogelijkheid zou zijn om de gehele hoefwand aan de voorkant eraf te halen, maar dat wordt een hele operatie. Ik heb toen even op de site van de paarden drogist gekeken en heb op aanraden van hun Zwavel voedingssupplement besteld. Dit heeft Quinoa een week gehad en je zag al veel verbetering. Vandaag loopt hij helemaal goed, ook in draf op het harde.

Echter is de hoefzweer niet uitgebroken, dus ik ben benieuwd wat het nou werkelijk is geweest. Quinoa is klinisch weer helemaal goed en dat is het voornaamste.

Auteur:  Natascha1970 [ wo mei 16, 2012 7:55 pm ]
Berichttitel:  Re: Vervelende hoefzweer

Wat vervelend Marjolein.

Merk je nog iets aan je zwarte monster of denk je dat het nu over is?

groetjes,

Auteur:  marjolein [ wo mei 16, 2012 8:57 pm ]
Berichttitel:  Re: Vervelende hoefzweer

De hoefzweer is nog steeds niet uitgebroken en ik twijfel of dat nog gaat gebeuren. Klinisch is hij helemaal goed en heb afgelopen zondag een buitenrit gemaakt. Hij loopt probleemloos over kiezelstenen en asfalt. Dus ik denk dat hij weer genezen is :-D

Auteur:  Christel Welbie [ do mei 17, 2012 11:36 am ]
Berichttitel:  Re: Vervelende hoefzweer

Gelukkig Marjolein !!!
En hopelijk komt het ook niet meer terug.

Auteur:  alice [ di mei 22, 2012 5:18 pm ]
Berichttitel:  Re: Vervelende hoefzweer

Mijn pony heeft ook es hoefzweer gehad die ik er niet heb zien uitbreken en toch was het over na een tijdje. Ik heb het er bewust niet laten uitsnijden omdat ik dan altijd bang ben dat zo'n (diep) gat nog langer nodig heeft om te genezen. Wel in biotex en nog een ander spulletje van de bekapper gebruikt om het er proberen uit te drijven. (aan de onderkant dus)
Dat werkte niet want ik zag op een gegeven moment juist een verdikking dicht bij de kroonrand en ik dacht: nu gaat het gebeuren! Echter maar heel klein beetje pus gezien en niet veel later liep ze weer als een zonnetje.

Dus misschien komt het wel vaker voor dat ze een hoefzweer hebben maar dat die er niet (zichtbaar) uitbreekt. En misschien lost het paard het dus van binnenuit vanzelf op.

Dag, Alice

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/