MerensForum.nl

Het forum voor Merensliefhebbers! Onderdeel van het Merens Stamboek Nederland
Het is nu ma jul 22, 2019 1:59 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 85 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: do feb 17, 2005 12:40 am 
Offline
starter
starter

Geregistreerd: di jan 06, 2004 9:58 pm
Berichten: 185
Woonplaats: Terwolde
Ik heb besloten het middel van Leen Taal uit te proberen op onze Merens met zomereczeem, en zal proberen dagelijks verslag te doen.

Status tot nu toe:
Ongeveer 3 weken geleden heeft de DA bloed afgenomen. Dat heb ik naar een laboratorium in Belgie gestuurd.
Gisteren belde Leen Taal met de uitslag, en die viel niet mee: ze valt in de ergste categorie, nummer 4, maar is waarschijnlijk wel te genezen.
Ze heeft waarschijnlijk drie kuren nodig. Hij stuurt er nu eerst twee op, als er na de eerste helemaal geen verbetering is mag ik de andere terugsturen.
Ik wil het hier niet over de kosten hebben, daar is al genoeg over geschreven. Alle andere middelen die ik gebruikt heb hebben ook veel geld gekost, en tot nu toe zonder resultaat.

Onze Merens is 18 jaar, en heeft tot voor enkele jaren succesvol in de sport gelopen (samengesteld mennen, niveau Z). Ze heeft sinds een jaar of vijf zomereczeem en lijkt nu soms bijna depressief en we hebben serieus overwogen haar in te laten slapen omdat ze gek wordt van de jeuk. Een deken helpt wel wat, alles helpt wel wat, maar ze heeft altijd jeuk. Ik zorg ervoor dat ze vanaf het voorjaar nergens aan kan schuren: stroomdraad om de bomen / schuren, ze staat 's zomers buiten (ik wil de stal niet onder stroom zetten). Huid goed vet houden. Ze loopt in een kleine kudde in de wei, die al jaren niet bemest wordt, en krijgt in de winter max 1 kg granenmengsel of kruidenmuesli. Geen brokken. Ze is in Frankrijk geboren en aan de voet van de moeder naar Nederland gekomen.

Op advies van Leen Taal hebben we haar dit jaar niet laten enten (had in januari moeten gebeuren): door enten worden afweerstoffen aangemaakt, en de kuur is er op gericht het afweer mechanisme te "re-setten": eerst stil leggen en vervolgens weer opstarten. Dit betekent wel dat we onze mini-kudde moeten splitsen, want de andere pony's gaan regelmatig op wedstrijd en kunnen haar besmetten. We zetten haar met een andere pony in een aparte wei.

De kuur bestaat uit een pasta (soort wormspuit) die je 3x daags moet geven. Er zijn ook pillen, maar de pasta is makkelijker in het gebruik. Omdat 3x daags me niet alle dagen lukt, hebben we afgesproken om het 2x daags te doen. Verder geen krachtvoer geven, alleen hooi.
Het schijnt dat je bij de meeste paarden al na een aantal dagen een verandering ziet, we moeten haar dus goed observeren. Ik zal ook foto's maken.

8 maart geeft Leen Taal trouwens weer een lezing in het van de Valk motel in Assen (aanvang 19.00 uur), ik ga daar in ieder geval heen, heb tot nu toe de brochure gelezen, alle interviews, internet "stories" en heb de man uren aan de telefoon gehad. Hij is werkelijk bevlogen, maar het is soms lastig te begrijpen wat hij precies bedoelt als je niet medisch onderlegd bent zoals ik. Mijn DA weet ervan, en is ook zeer benieuwd.

Margot


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: do feb 17, 2005 10:25 am 
Offline
starter
starter
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do mei 27, 2004 9:43 am
Berichten: 239
Woonplaats: Groningen
Ik hoop van harte dat het helpt!!
Wel apart trouwens dat jouw merrie het "pas" sinds vijf jaar heeft. Het spreekt weer tegen het feit dat het erfelijk zou zijn want anders had het zich allang eerder moeten ontwikkelen. De veearts die onlangs Genette geent had vertelde me dat zomerexzeem zich altijd in de jeugd van een paard zich ontwikkeld. Ik wilde haar niet tegenspreken maar vroeg me wel af of dat zo is. (vanuit de verhalen van eigenaren) Ze vertelde me ook dat een pharmaceutisch bedrijf een vaccin had ontwikkeld tegen een bepaalde ziekte (weet zo even niet meer wat) en dat daarvan een bijwerking bleek dat bij paarden met zomerexceem de kalchten wegbleven. Maar effecten op termijn waren nog niet bekend, dus daarvoor ben ik zelf nogal huiverig. Maar je begrijpt wel dat we in spanning afwachten hoe de kuur bij jouw Merens zich ontwikkeld.

Die lezing in Assen kan iedereen daar heen of moet je je van te voren aanmelden? Want ik ben wel heel benieuwd wat hij allemaal te vertellen heeft.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: reactie eczeem
BerichtGeplaatst: do feb 17, 2005 12:13 pm 
Offline
starter
starter
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo jan 26, 2005 2:38 pm
Berichten: 72
Woonplaats: Ter Apel
In het fjordenpaard,verenigingsblad van de fjorden, staat een artikel over de filosofie van Leen Taal. Ik denk dat er veel waarheid in zit en volgens hem is ongeveer 87% vrij van eczeem na de behandeling. Ik wens je veel succes toe Margot.
Onze merens Prudent heeft het ook. Ik laat hem vanaf mei alleen maar 'smorgens in het land tot net na de middag, Ik smeer hem in met een mengel van teatreeolie met olijfolie. De huid vernieuwt zich dan heel snel. Hij heeft er veel baat bij. Hij leeft op een heel sober dieet,dus geen biks en ander krachtvoer,of lekkernijen als appels ,wortels of brood gedurende mei tot september. Pru is inmiddels bijna 24, dus hij is er niet minder van geworden. Wij houden het op deze manier goed in de hand.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: do feb 17, 2005 2:34 pm 
Offline
Beheerder Website
Beheerder Website
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di dec 16, 2003 8:38 pm
Berichten: 1777
Woonplaats: Ede
Ik ben heel benieuwd!

Ik moet eerlijk zeggen dat ik me niet zo goed in zijn theorie kan vinden.... [smilie=shame.gif] Maar als niets anders helpt dan zou ik het toch proberen denk ik. Je weet maar nooit.

Domi heeft sinds 2 jaar (ze is 14) zomereczeem. @ jaar terug een klein beetje, vorig jaar veel erger. Met de boett ging het afgelopen jaar goed, dus dat doen we dit jaar weer.

Hou ons op de hoogte!

_________________

www.sportmerens.nl
~ If it's not a Merens horse, it's just a horse
Outdoor-Riding voor recreatie en endurance artikelen!


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Morgen beginnen we !
BerichtGeplaatst: za feb 19, 2005 12:29 am 
Offline
starter
starter

Geregistreerd: di jan 06, 2004 9:58 pm
Berichten: 185
Woonplaats: Terwolde
Toen ik thuis kwam vandaag had de postbode twee dozen in de loods gezet: inhoud 20 spuiten per doos, 1 per dag, dus 40 dagen in totaal. Het zijn net wormspuiten, maar dan iets dikker.
Ze krijgt al een week of twee geen krachtvoer meer, alleen hooi. Uit solidariteit geven we haar stalgenoot ook alleen hooi.
Dus: morgen gaan we beginnen, ik ben heel benieuwd. Ik heb Leen Taal per mail gevraagd of hij mij (of de DA) de uitslag van het bloedonderzoek wil sturen, kan ik het tenminste eens rustig lezen met het woordenboek erbij!

Groetjes,

Margot


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: wo feb 23, 2005 9:23 pm 
Offline
starter
starter

Geregistreerd: di jan 06, 2004 9:58 pm
Berichten: 185
Woonplaats: Terwolde
We zijn een paar dagen bezig met de "wormspuiten", en het is twee maal daags een waar gevecht. Ze is het er duidelijk niet mee eens, kijkt ons niet meer aan en verdwijnt in de achterste hoek van de stal als we de deur binnen komen. Ik heb het geproefd, het is helemaal niet vies!
Je bent zo gewend de paarden te "belonen" met een paar brokjes, een appeltje of zo, en dat mag ze allemaal niet hebben. Ik heb nog niets kunnen verzinnen wat ze lekker vindt en waar geen suikers in zitten.

Maar we gaan stug door.

Ik heb ook weer antwoord van Leen Taal op mijn verzoek de uitslag van het bloedonderzoek op de sturen: het komt eraan, alleen heeft hij een achterstand in het werk omdat hij een poosje in het ziekenhuis heeft gelegen. Als ik het binnen krijg zal ik laten weten wat er allemaal op staat.

Groetjes,
Margot Tadema


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: wo feb 23, 2005 9:25 pm 
Offline
starter
starter
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr jun 04, 2004 12:05 am
Berichten: 152
Woonplaats: De Bult
Ik ben benieuwd hoe het gaat verlopen, bij ons op stal zijn er al drie die de kuur gedaan hebben, of nog bezig zijn. De laatste tijd heb ik er niet meer naar gevraagd, maar in het najaar waren ze erg positief over de kuur.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: do feb 24, 2005 11:39 am 
Offline
starter
starter
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo jan 14, 2004 10:24 am
Berichten: 171
Woonplaats: Epse
Ik ben ook erg benieuwd naar de ervaringen. Met de Boett-deken is het aardig in de hand te houden. Mijn veearts heeft contacten met Leen Taal en raadde me aan de kuur nog niet te geven tot er meer duidelijk is. Dus dit jaar doe ik het nog niet. Ik geef wel over een paar weken een reinigingskuur van leem zodat eventuele afvalstoffen van enten, wormenkuren en eiwitten worden afgevoerd. Ze was van het najaar erg stijf en ik dacht al aan eiwitten (ook omdat dat verband houd met de eczeem). Ze staat wel al op een onbemest weiland en krijgt een granenmix. Toen ik in het najaar begon met de leem-kuur was ze binnen twee weken heel soepel door het hele lijf heen. Ik had dit resultaat niet verwacht en lette er ook niet op, maar het viel gewoon zo duidelijk op! Dus nu maar hopen dat die kuur ook afvalstoffen afvoert die de eczeem veroorzaken!

Margot, veel succes! Ik hoop dat het werkelijk waar is dat de paarden genezen bij de kuren van Leen Taal, dan begin ik er zo snel mogelijk aan! Maar ik blijf een beetje afwachtend. Het kan ook het zoveelste zeer dure middel zijn wat weer niet werkt. En dan moet ik eerst nog een heleboel andere middelen proberen... (ben pas een jaar bezig O:) )

Margot: kun je haar niet belonen met een handje granenmix, of het voer van Subli dat in samenwerking met Leen Taal op de markt is/komt?


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Beloning
BerichtGeplaatst: do feb 24, 2005 6:48 pm 
Offline
starter
starter

Geregistreerd: di jan 06, 2004 9:58 pm
Berichten: 185
Woonplaats: Terwolde
Rosemarie,

Dank voor de tip. Granenmix of het nieuwe voer van Subli is inderdaad het minst slechte, maar beter is om alleen hooi en stro te voeren. Gezien de investering wil ik me aan dat advies houden. Ze krijgt nu 's avonds een flinke poetsbeurt, dat vindt ze fijn en is ook een soort beloning.
Ze is normaal erg makkelijk, dus ik hoop dat ze na een poosje het verzet op geeft!

Het valt me wel op dat er bossen haar los laten, ik weet niet of dat door de kuur komt (lijkt me wel erg snel), of omdat het een redelijk warme winter geweest is. Ik vind het in ieder geval erg vroeg in het jaar.

groetjes,

Margot


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: vr feb 25, 2005 12:46 am 
Offline
*
*
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo jan 19, 2005 4:48 pm
Berichten: 289
Woonplaats: Groningen
Genette is (zonder wat dan ook) ook vreselijk aan het verharen, dus het zal wel wat meevallen denk ik.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: di maart 01, 2005 10:41 am 
Offline
starter
starter
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr jun 04, 2004 12:05 am
Berichten: 152
Woonplaats: De Bult
Jizza is ook vreselijk aan het verharen, al een paar weken. Ik denk dus niet dat het alleen aan de kuur licht. Wat ik wel kan zeggen dat een van de paarden op stal een maand geleden met de kuur is begonnen en ook in een week of zo erg begon te verharen. Toen dacht ze ook dat het van de kuur kwam. Een goede week later begonnen er meer paarden te verharen. Wij dachten toen ook dat hij zich misschien beter in z'n vel ging voelen, dus die dikke vacht niet meer zo nodig had. Die tinker is heeeel erg opgeknapt. Daar was dan ook wel wat meer mee aan de hand dan alleen exceem. Die tinker was niet wit maar geel van kleur, en stonk ook (lichaamscheur) Hij is nu mooi wit en staat er vrolijk bij en is in het bos erg fris.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: di maart 01, 2005 3:30 pm 
Offline
Beheerder Website
Beheerder Website
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di dec 16, 2003 8:38 pm
Berichten: 1777
Woonplaats: Ede
Ik heb even wat reacties gesplit om het overzichtelijk te houden:

[MD] Leemkuur

_________________

www.sportmerens.nl
~ If it's not a Merens horse, it's just a horse
Outdoor-Riding voor recreatie en endurance artikelen!


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: wo maart 09, 2005 1:29 am 
Offline
starter
starter

Geregistreerd: di jan 06, 2004 9:58 pm
Berichten: 185
Woonplaats: Terwolde
Het einde van de eerste kuur is in zicht, en ik ben voorzichtig optimistisch. Haar vacht begint weer te glimmen en haar rangorde in de groep verandert: ze staat niet meer onderaan, is duidelijk aanwezig en attent. Ik heb Leen Taal net gesproken op een lezing in Assen (zal proberen een kort verslag te maken, maar dat wordt morgen), en hij herkent deze veranderingen en noemt ze positief. Het zijn allemaal tekenen dat ze zich beter voelt. Ook veel andere mensen gesproken die de kuur gevolgd hadden, hoopgevend allemaal. Ik hoop dat het bij Vienne ook zo goed gaat.

Groetjes,
Margot


Omhoog
 Profiel  
 
BerichtGeplaatst: do maart 10, 2005 4:15 pm 
Offline
Voorzitter Stamboek
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma sep 20, 2004 11:50 am
Berichten: 399
Woonplaats: Harskamp
Ter informatie:

Ik ben gisteravond naar de informatiebijeenkomst over zomereczeem in De Meern geweest.
Voor de doorgewinterde eczeem-specialisten onder de paardenmensen was er weinig nieuws. Het probleem werd door drie personen met een verschillende achtergrond gepresenteerd: een onderzoeker uit Wageningen, een paardenarts uit Harmelen en een natuurgeneeskundige (van het vorig jaar verschenen boekje over Zomereczeem).
Zij vertelden alledrie in grote lijnen hetzelfde verhaal over de oorzaken. Vooral de paardenarts en natuurgeneeskundige probeerden ook hun oplossingen of beter gezegd hun symptoombestrijding te vertellen. Het werd niet echt boeiend verteld, maar hopelijk staat het wel duidelijk in het verslag wat de organisator volgende week op http://www.ZomerEczeem.info zal zetten.

De onderzoeker gaf aan dat er nog meer onderzoek gedaan gaat worden naar de fokwaarden van de rassen en dat in de toekomst hierin waarschijnlijk de oplossing gevonden moet worden. Een vooronderzoek is vorig jaar al gebeurd bij de Friezen en de Shetlanders.
Is dit misschien ook iets voor ons ras om dit in kaart proberen te brengen of is het stamboek hier al mee bezig?

Met mijn eigen Merens ben ik sinds begin januari bezig met homeopathie. Ik weet absoluut nog niet of dit bij mijn paard gaat werken. Zodra ik denk dat ik hier wat zinnigs over kan zeggen, hou ik jullie op de hoogte.

In het kort komt het erop neer dat na bezoek van de homeopaat bij mijn paard, ik een vragenlijst van bijna 80 vragen heb moeten invullen over zijn karakter, gedrag, voer, medicijngebruik, blessures, omgeving etc. Op basis daarvan zijn twee kleine flesjes met vloeistof samengesteld en hier moet hij 1x per dag aan ruiken.

Klinkt voor jullie (ook voor mij, hoor) wat vaag allemaal, echter ik hoop dat dit bij hem gaat werken. Al dat smeren, de dekens en jeukbestrijding kost een aardig vermogen plus dat mijn paardje er ook niet gelukkiger van wordt als de eczeem steeds erger wordt en terugkomt. Daarnaast heb ik begrepen dat als ik de symptomen ga bestrijden, hij op andere manieren last van zijn lichaam krijgt (waaronder luchtweg- en gewrichtsproblemen). En dat heeft mijn paard de afgelopen jaren helaas allemaal gehad.

In november kwam een KWPN-er bij mij op stal met een gigantische ontsteking op de borst door een vaccinatie. Paard kon bijna niet meer lopen van de pijn. Na 1,5 maand koelen en insmeren met medicamenten plus openprikken door een paardenarts, kreeg het paard ook twee soorten vloeistof waar het elke dag aan moest ruiken. Precies 1 week later barst de ontsteking open en na 3 weken is de gehele ontsteking weg. Ik weet niet of dit alleen door die homeopathie komt, maar ik vond het wel frappant hoe snel die ontsteking weg ging en de paardenborst weer in normale proporties kwam.

Zoals ik al vertelde, ik weet niet of dit [u]de [/u]oplossing of een van de oplossingen is. Zodra het weer warmer gaat worden, hoop ik wat meer hierover te kunnen vertellen.

Groetjes,
Christel


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: do maart 10, 2005 8:03 pm 
Offline
Beheerder Website
Beheerder Website
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di dec 16, 2003 8:38 pm
Berichten: 1777
Woonplaats: Ede
Goh ik ben benieuwd Cristel!

_________________

www.sportmerens.nl
~ If it's not a Merens horse, it's just a horse
Outdoor-Riding voor recreatie en endurance artikelen!


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 85 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling